Ondernemer voor de klas 3 februari 2015

Zestien ondernemers uit de bedrijfswereld leren onze zesdejaars wat ondernemen is

Welke vaardigheden zijn nodig in het bedrijfsleven? Wat betekent ondernemer zijn nu precies? Wat verwachten bedrijven van jongeren? Heel wat vragen die jongeren hebben maar niet zelf kunnen beantwoorden. Wie kan dat beter dan een ondernemer of bedrijfsleider zelf?

Vlajo organiseert ieder jaar ‘Ondernemers voor de Klas’ in samenwerking met VKW en VKW Limburg.  Deze interactieve sessie biedt jongeren de ideale kans om al hun brandende vragen te stellen aan een ondernemer of bedrijfsleider, spannend toch?

Op dinsdag 3 februari verwelkomen we maar liefst 16 ondernemers uit diverse sectoren van de bedrijfswereld. In het kader van studiekeuzebegeleiding hebben de leerlingen van de AT en TT leertrajecten via een keuzeformulier op smartschool hun voorkeur doorgegeven. Gedurende een sessie van twee uur gaan onze leerlingen met de ondernemer in dialoog en krijgen ze de kans om te ontdekken wat ondernemer of bedrijfsleider zijn nu precies inhoudt. We wensen onze leerlingen alvast een inspirerende sessie toe!

Project Ontdek Techniektalent

Onze scholengemeenschap is ankerpunt in de regio

Het project Ontdek Techniektalent is een initiatief van de gedeputeerde van onderwijs, gerealiseerd door het Steunpunt Onderwijs Provincie Limburg. 

Doelstellingen:

  • Drempel naar het nijverheidstechnisch onderwijs verlagen
  • Aandacht voor techniek in het baso
  • Leerkrachten in het baso ondersteunen
  • Jongeren van het baso hun talenten voor techniek laten ontdekken

Onze scholengemeenschap fungeert van bij de start als ankerschool voor onze regio. Zo hebben wij in het verleden ‘techniekmobielen’ gemaakt en houden wij geregeld nascholingen voor het Baso, wanneer er nieuw lesmateriaal ontwikkeld is.

De volledige projectbeschrijving kunt u terug vinden op de website  http://www.ontdektechniektalent.be/ .

 

 

Gouverneur Reynders bezoekt campus Harlindis en Relindis

De heren Herman Reynders en Jean-Paul Peuskens, respectievelijk gouverneur en gedeputeerde Onderwijs van de Provincie Limburg, bezochten recent de campus van de scholengemeenschap Harlindis en Relindis. Op de campus zijn alle studierichtingen van het 3de tot en met 7de jaar (2de en 3de graad) samengebracht met als doel de leerlingen correct te oriënteren in hun schoolloopbaan en de studierichtingen inhoudelijk rijker te maken door een doorgedreven interne samenwerking.

“Met de sluiting van Ford-Genk staat Limburg op economisch vlak voor zware uitdagingen”, lichtte gouverneur Reynders toe, “en het is overduidelijk dat het onderwijs hier een belangrijke rol kan en moet spelen. Zo zijn wij ook vanuit het provinciebestuur bezorgd om het imago van de nijverheidtechnische richtingen. En wat hier gebeurt, is een bewijs dat veel mogelijk is wanneer men bereid is grenzen te verleggen. Geen wonder dat het campusmodel van deze scholengemeenschap in het SALK-rapport (Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat) als inspirerend voorbeeld wordt genoemd. Wij onderzoeken nu de mogelijkheden van verdere samenwerking.”

Tijdens de rondleiding in de labo’s toonden enkele leerlingen aan de gouverneur en de gedeputeerde hoe uit appelen en peren stroomspanning kan opgewekt worden. “Dit laten we vandaag nog aan Poetin weten!”, besloot de gouverneur.

Studierichting Humane wetenschappen

Verhuizing Humane Wetenschappen naar SW&W

Met ingang van 1 september 2014, wordt de studierichting Humane wetenschappen overgeplaatst  van het belangstellingsgebied Talen en Wetenschappen naar Sociale wetenschappen en Welzijn. Binnen onze scholengemeenschap hebben wij enkele jaren geleden een keuze gemaakt voor het model van belangstellingsgebieden, een soort ‘scholen-binnen-de-school’ waarin alle studierichtingen naar inhoud (en niet langer naar onderwijsvorm ASO-TSO-BSO) gerangschikt worden. In een belangstellingsgebied kunnen de leerlingen vanuit dezelfde interesse zowel kiezen voor praktische opleidingen die voorbereiden op de arbeidsmarkt als voor theoretische opleidingen die voorbereiden op het hoger onderwijs. Zo kunnen we onze leerlingen beter begeleiden bij hun studiekeuze én versoepelen we het overstappen van studierichting.

Humane wetenschappen past als theoretische studierichting prima in het belangstellingsgebied Sociale wetenschappen en welzijn, omdat alle studierichtingen in dit belangstellingsgebied focussen op welzijn en maatschappij. In het academisch en professioneel hoger onderwijs kiezen de afgestudeerden uit Humane wetenschappen voornamelijk voor opleidingen binnen de sociale sector en het onderwijs.

In het werken met belangstellingsgebieden is onze school een pionier, maar ook in het Vlaamse regeerakkoord wordt Humane Wetenschappen ingedeeld in het studiedomein Welzijn en maatschappij: ook daar wordt de studierichting gezien als een succesvolle voorbereiding op het hoger onderwijs.

CampusShop

Laptops aan gereduceerde prijzen voor leerlingen en personeelsleden

Vanaf dit jaar biedt Campusshop ook voor onze leerlingen en personeelsleden laptops aan voor sterk gereduceerde prijzen. Campusshop is een webwinkel die samenwerkt met meer dan 130 onderwijsinstellingen in België en Nederland. Naast scherpe prijzen bieden ze ook de “2 jaar zorgeloos leren” - garantie aan met extra voordelen.

Voor meer informatie kan je surfen naar http://www.campusshop.be (voor laptops met een Belgisch toetsenbord) of http://www.campusshop.nl (voor laptops met een Nederlands toetsenbord). Je kiest dan als onderwijsinstelling "KASOMK" en als faculteit kies je "Alle opleidingen en medewerkers". 

Met vragen en voor ondersteuning kan je rechtstreeks bij Campusshop terecht (via mail, telefoon of Live-chat), dus niet bij onze eigen ICT dienst.

 

Print-vriendelijke versiePDF versie